Általános orvosi kérdések

  • Gyermekem 34. hétre született. NIC-ben voltunk 3 hétig. Hazajöttünk 3 napja és szeretném mellről szoptatni, mert tejem van elég, eddig is fejtem. Cumisüvegből elfogadja, mellről nehezen szopik. Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám teljesen mellre szoktatni a kisbabámat? Kedves Édesanya! Nagyon sok türelemmel lehetséges, hogy mellről fogja tudni szoptatni. A cumisüvegből evés, és a mellről szopizás két külön technika. A kisbabájának most meg kell tanulnia mellről szopni, ami a részéről fárasztóbb is, mint a cumisüvegből való evés. Először mindig tegye mellre, érezze az anya közelségét. Ha elfárad pihentesse. Ha nem evett eleget csak akkor adja neki a cumisüveget, ill. lehet neki pohárból is adni a pótlást, de az egy harmadik technika. Nagyon fontos a súlygyarapodás ellenőrzése. Napközben alkalmazza a NIC-ben tanult kenguru módszert. Babája egyre ügyesebb lesz, ezáltal Ön is magabiztosabb.
  • Gyermekem 7 hónapos. 35. hétre született. Eddig szépen fejlődött. Védőnőnknél voltunk 6 hónapos státuszvizsgálaton, ott is minden rendben volt, korababa ellenére mindent csinált, úgy mint a kortársai akik időre születtek. Szépen átfordult hasra és vissza, hason fekve nyúlt tárgyak után. Az elmúlt 8 napban kedvetlen, nyálzik, nem forog, hason fekve nyűglődik. Aggódom hogy ennek mi lehet az oka. Kedves Édesanya! Lehet hogy fogzik, az járhat azzal hogy sokat nyálzik, kedvetlen, sírós, esetleg előfordulhat lazább széklet, hőemelkedés. Elsőként azt javasolnám, hogy keressék fel házi gyermekorvosukat. Ha nem fogzás, vagy lappangó betegség áll a háttérben akkor keressék fel a korai fejlesztőt, hogy lássa gyógytornász.
  • Gyermekem 4 hónapos. 35. hétre született. Másfél hétig NIC-ben voltunk, ballonos lélegeztetése volt, és 6 napig parenterálisan táplálták. Hazajövetelünk után ügyesen megtanult mellről szopni, jelenleg is anyatejes baba. Légzésfigyelő egyszer sem jelzett alatta. Figyel, mosolyog. Amiatt aggódom, hogy hason fekve nem tudja kinyomni magát, kezeit nem teszi előre, és ülésbe felhúzáskor sem tartja a fejét. Kedves Édesanya! Koraszülött babáknál a mozgásfejlődés tekintetében visszaszámolunk annyit hetet amennyivel előbb születtek, az Önök esetében ez 5 hét. Ha hason fekve szépen átfordítja mindkét irányba a fejét az nagyon jó. Sokat tegyék éber időszakokban hasra le a földre játszószőnyegre ez nagyon fontos! Legyenek előtte játékok amik felkeltik az érdeklődését. Ha a közeljövőben mennek fejlődésneurológiai kontrollra ott megnézik, ill. a korai fejlesztőben telefonon kérhet időpontot.

széchenyi 2020 logo