Tevékenységünk

A Koraszülött Mentor Program nem csupán egyéni fejlesztésről szól. Célunk, hogy olyan jól kommunikáló közösséget hozzunk létre, amely segíti egymás munkáját, és összetartó. Szeretnénk megadni a fejlesztéshez, és annak igénybevételéhez minden lehetséges eszközt. Lássuk hát, mi mindent teszünk annak érdekében, hogy céljaink megvalósuljanak:

Szakembereket képzünk

Érzékenyítő szakértők alkalmazásával mentorokat képzünk, akik védőnő végzettséggel rendelkeznek. A mentorálást a kiképzett 20 mentor végzi. Ők lesznek azok, akik a program ideje alatt végigkísérik a programban részt vevő gyermekek fejlesztését.

Közösséget hozunk létre

Mentorházakat hozunk létre, ahol a programok és a fejlesztések zajlanak. Mentorhálót fejlesztünk ki extranet alapon, amelyen keresztül az orvosok, a mentorok és a szülők kommunikálhatnak egymással, láthatják a mentorált gyermek adatait, eredményeit, előzetes kezeléseit. Közösségi oldal zárt csoportjának létrehozását tervezzük, ahol a szülők és a mentorok segíthetik egymást, tanácsot adhatnak egymásnak.

Fejlesztjük a gyermekek készségeit

Készségfejlesztő játékokat mutatunk be családok részére összesen 108 alkalommal. Megismertetjük a szülőket és a koraszülötteket speciális terápiákkal (zene és állat terápia). Interaktív online készségfejlesztő játékokat fejlesztünk ki, amelyek bárki számára ingyenesen elérhetők lesznek. Kisbusz bérlésével segítséget nyújtunk a rászorulóknak, hogy eljussanak a programok, szaktanácsadás helyszínére.

Eszközöket vásárolunk

  • 3×20 db légzésfigyelőt és 3×20 db csecsemőmérleget vásárolunk a rászorulóknak.
  • 2 ultrahangot, 1 db EKG készüléket, pulzoximétert és holter készüléket vásárolunk.
  • Fejlesztő játékokat vásárolunk a korai fejlesztők részére.

Tájékoztatunk

Workshopokat tartunk a koraszülött ellátásban résztvevő gyermek szakorvosoknak. Érzékenyítő programokat szervezünk szülőknek, egészségügyi dolgozóknak és más érintetteknek megyénként és évente 6 összesen 36 alkalommal.

  • 3 db oktató videó készül az érzékenyítő programokhoz, konferenciához.
  • 3.000 db szülői tájékoztató kiadvány készül kétféle tartalommal és 5000 db plakát.
  • Kétszer 1000 példány koraszülöttek ellátásával foglalkozó szakkönyv kerül kiadása.

Kutatunk, kiadunk és előadunk

Felmérést készítünk a koraszülöttek számáról, mortalitási adataikról, születési súly változásairól, mozgásfejlődésükről, beszédfejlődésük eredményeiről. Időszaki kiadványt jelentetünk meg „Koraszülöttek Lapja” címmel. Kialakítjuk a mentorképzés módszertanát. Szakmai konferenciákat szervezünk a koraszülöttekről évente 8, összesen 16 alkalommal.

Mindezt azért tesszük, mert hiszünk abban, hogy megfelelő odafigyeléssel, fejlesztéssel és támogatással látványos eredményeket érhetünk el a koraszülöttek fizikai és szellemi teljesítőképességének növelésében.

széchenyi 2020 logo